Seminar Balkan SAYS s predavanji, delavnicami, mreženjem in razpravami med mladimi strokovnjaki in strokovnjaki s področja mednarodne varnosti prispeva k krepitvi zaupanja, spravi, varnosti, stabilnosti in sodelovanju v regiji Zahodnega Balkana.

Od prve izvedbe leta 2013 smo na podlagi bogatih izkušenj smo razvili raznolik in zanimiv seminarski program, ki udeležencem ponuja dinamičen pogled na glavne sodobne varnostne, politične in družbene izzive širšega zahodnega Balkana, hkrati pa promovira evroatlantske vrednote in prihodnost regije.

Balkan SAYS si prizadeva združiti različne poglede in perspektive, odpraviti vrzeli in ustvariti nove povezave, ki jih mladi strokovnjaki lahko uporabljajo v svoji prihodnji karieri.

 


BALKAN SAYS 2021

Mladinska sekcija Evro-atlantskega sveta Slovenije je 15. In 16. Septembra 2021 organizirala že tradicionalni 9. Balkan SAYS (Security Architecture Youth Seminar), ki je za udeležence iz 22-ih držav potekal na daljavo.

Seminar se je osredotočal na teme varnosti na Mediteranu, sodobnih varnostnih izzivov na Balkanu, slovenskega predsedovanja Svetu EU in prihodnosti zveze NATO.

Strokovnjaki iz več držav so prvi dan razpravljali o odnosu med Evropsko unijo in Turčijo, novih migracijskih tokovih, napetostih med Grčijo in Turčijo, naravne in druge nesreče pa so predstavili z regionalnega vidika sodelovanja pri kriznem upravljanju. Drugi dan seminarja je beseda tekla o predsedovanju Slovenije Svetu EU, kibernetski varnosti, širitvi Evropske unije in o agendi zveze NATO za leto 2030 ter njenem delovanju v prihodnosti.

 

 

 

 


BALKAN SAYS 2020 – uspešna izvedba v hibridnem spletnem okolju

16.9. 2020 je v organizaciji mladinske sekcije Evro-atlantskega sveta Slovenije in s podporo FDV potekal že 8. letni mladinski seminar Balkan SAYS (Security Architecture Youth Seminar). 

Zaradi pandemije koronavirusa je seminar Balkan SAYS 2020 potekal v spletni obliki. Seminar je gostil več kot 50 udeležencev in strokovnjakov iz 21 različnih držav.

Glavne teme seminarja so bile:

    • Kitajska in Zahodni Balkan – Kako in zakaj Kitajska vpliva na Zahodni Balkan?
    • Bosna in Hercegovina – 25 let po Daytonu.
    • Krize na obrobju EU in prihodnost SZVP.

Končno poročilo BALKAN SAYS 2020 [ENG]


BALKAN SAYS 2019

Seminar Balkan SAYS je oktobra 2019 gostil 50 udeležencev in strokovnjakov. Udeleženci so bili iz 11 različnih držav. Predstavljali so raznoliko poklicno občinstvo, od študentov višjih let do mladih strokovnjakov iz zasebnega, vladnega in vojaškega sektorja. Medtem ko smo se osredotočali predvsem na mlade strokovnjake z Zahodnega Balkana, smo lahko dosegli tudi široko občinstvo s širšega evroatlantskega območja.

Koncept seminarja je zasnovan tako, da udeležencem ponuja tako razprave s strokovnjaki na določeno temo v obliki okroglih miz kot tudi priložnost, da aktivno prispevajo prek inovativnih sej v obliki delavnic.

Teme, ki smo jih pokrivali:

– Evroatlantska integracija Zahodnega Balkana – kako polna in kako hitro?

– Ženske in varnost na Zahodnem Balkanu.

– Mladi in okoljska varnost.

– Zakonite in nezakonite migracije skozi Zahodni Balkan in z njega.

Zgoraj omenjene teme so obravnavali strokovnjaki iz akademskih krogov, strokovnjaki iz slovenske vlade, mednarodni partnerji in dopisniki.