Balkan SAYS je mladinski varnostni seminar, katerega cilj je pozvati mlade strokovnjake in študente iz regije in širše, da bi razpravljali o pomembnih aktualnih temah povezanih z varnostjo, ter iskali nove poglede in rešitve za najbolj pereča regionalna vprašanja.

Seminar želi združiti mlade z različnimi izkušnjami, veščinami in znanjem o varnostnem sektorju in sodelovanju na Balkanu.

Cilj seminarja Balkan SAYS je obravnavati več ključnih regionalnih izzivov s posebnim poudarkom na evroatlantski prihodnosti regije, saj verjamemo, da lahko regija le z integracijo in sodelovanjem resnično doseže svoj polni potencial in preseže notranje delitve.

 

2020 – uspešna izvedba v hibridnem spletnem okolju

16.9. 2020 je v organizaciji mladinske sekcije Evro-atlantskega sveta Slovenije in s podporo FDV potekal 8. letni mladinski seminar Balkan SAYS (Security Architecture Youth Seminar). Hibridna izvedba je vključevala okrog 50 udeležencev iz 20. držav. Seminar se je osredotočal na vlogo Kitajske na Zahodnem Balkanu, stanje v BIH 25 let po sprejetju Daytonskega sporazuma in na krize na periferiji EU.