Prof. dr. Bebler v prispevku skuša objektivno pojasniti zgodovino rusko-ukrajinskega konflikta in nekatere diplomatske prelomnice, ki bi jih bilo potrebno razumeti pri razreševanju sedanje vojne situacije v Ukrajini. Še poseben poudarek je na političnih, diplomatskih, vojaških in geostrateških vidikih vojne v Ukrajini.

“Napetosti med dvema naslednicama Sovjetske zveze – Rusko federacijo in Ukrajino – so se z občasnimi zaostritvami začele že kmalu po razpadu skupne države leta 1991. Ruska elita in tudi javnost se nista z veseljem sprijaznili s samostojnostjo nekdanje »Malorosije«, kakor se je do leta 1918 imenovala Ukrajina.”

“V zadnjih sedmih letih so se nadaljevali oboroženi incidenti, ki jih je OVSE nemočno opazovala, reševanje konflikta se nikamor ni premaknilo zaradi ukrajinske blokade. Najvišji predstavniki Rusije so večkrat opozarjali na nevzdržno stanje na svoji južni meji in zahtevali uresničevanje sporazuma Minsk 2. Ker niso zalegle besede, je V. Putin poskusil z velikimi vojaškimi manevri v bližini ukrajinskih meja izsiliti resne pogovore z Zahodom o več konfliktnih zadevah.” 

“Vse kaže, da je namen ruskega vodstva trajno zasesti in k Ruski Federaciji priključiti Lugansko, Donecko, Hersonsko in del Zaporožske pokrajine z večinsko ruskim in ruskojezičnim prebivalstvom in Ukrajino v veliki meri odrezati od Črnega morja.” 

“Vse to napoveduje nadaljevanje umazane krvave vojne v Ukrajini z negotovim izidom in številnimi izrazito negativnimi učinki za evropsko varnost in širšo mednarodno skupnost.”

Vol. 3 – No. 2,  2022: Rusko-ukrajinski konflikti in vojna v Ukrajini (Bebler) [SLO]