Obisk v Bosni in Hercegovini, 16. – 19. marec 2014.

Med 16. in 19. marcem 2014 je delegacija članov Evro-atlantskega sveta Slovenije obiskala Bosno in Hercegovino (v sestavi: predsednik društva prof. dr. Anton Bebler, predsednik mladinske sekcije Iztok Štefanič in pet članov izvršnega odbora mladinske sekcije, Anja Ancelj, Blaž Grilj, Matevž Kadak, Maša Pertoci in Tjaša Slejko).

Udeležili smo se 85. Rose-Roth seminarja Parlamentarne skupščine zveze NATO, ki je potekal v Sarajevu med 18.-20. marcem 2014 z naslovom »Security and Democratisation in the Western Balkans: Consolidating Stability, Pushing Reforms«.

Na veleposlaništvu Republike Slovenije v Sarajevu so nas sprejeli veleposlanik mag. Iztok Grmek, pooblaščeni minister David Brozina ter obrambni ataše polkovnik Jožef Murko, ki so nam v kratkem pogovoru predstavili trenutne politične razmere v Bosni in Hercegovini s poudarkom na varnostnem področju in sodelovanju z Republiko Slovenijo.

V sodelovanju z Atlantskim svetom BiH in Poveljstvom zveze NATO v BiH je potekala mednarodna konferenca »The Role of NATO in Promoting Cooperation and Security in the Balkans«, kjer sta prof. dr. Bebler in Iztok Štefanič predstavila izkušnje priključevanja Slovenije zvezi NATO in vlogo mladih v procesu približevanja ter promociji sodelovanja in varnosti na območju Zahodnega Balkana. V okviru omenjene konference smo obiskali tudi Univerzo Vzhodnega Sarajeva na Palah v Republiki Srbski.

Obisk BiH smo zaključili z ogledom zgodovinskega mesta Mostar z obnovljenim Starim Mostom, ki predstavlja simbol sprave, mednarodnega sodelovanja in sobivanja različnih kulturnih, etničnih in verskih skupnosti.