V četrtek 21. marca 2024 je na Fakulteti za družbene vede Univerze v Ljubljani, v so-organizaciji Katedre za obramboslovje in Evroatlantskega sveta Slovenije potekala okrogla miza z naslovom: 20 let članstva Republike Slovenije v zvezi Nato: analiza izkušenj in pogled v prihodnost.

Na okrogli mizi so sodelovali:

– prof. dr. Ljubica Jelušič, predavateljica na Katedri za obramboslovje FDV in

nekdanja ministrica za obrambo

– dr. Alojz Šteiner, generalmajor SV v pokoju, nekdanji načelnik GŠSV

– dr. Božo Cerar, upokojeni veleposlanik, nekdanji stalni predstavnik RS pri zvezi Nato

– dr. Erik Kopač, nekdanji svetovalec za nacionalno varnost in stalni predstavnik RS pri zvezi Nato

– asist. Gašper Ferme, mladi raziskovalec na FDV

Zbrano občinstvo in sodelujoče na okrogli mizi je pozdravila doc. dr. Jelena Juvan, predstojnica Katedre za obramboslovje in podpredsednica Evroatlantskega sveta Slovenije , nagovoril pa jih je prof. dr. Iztok Prezelj, predsednik Evroatlantskega sveta Slovenije in dekan Fakultete za družbene vede.

Z okroglo mizo sta se  Katedra za obramboslovje Fakultete za družbene vede in Evroatlantski svet Slovenije pridružila nizu dogodkov, ki potekajo v letošnjem marcu in s katerimi Slovenija obeležuje 20. obletnico vstopa v zvezo NATO. Na okrogli mizi smo, skupaj s sodelujočimi gosti, osvetlili obdobje zadnjih 20 let v luči našega članstva v zavezništvu in se ozrli na  izkušnje, ki smo jih pridobili in lekcije, ki smo se jih naučili.

Nekdanji stalni predstavnik Republike Slovenije pri Natu dr. Božo Cerar je predstavil njegov pogled na zavezništvo, od začetkov pa do današnjega dne, pri tem je izhajal iz zunanjepolitične perspektive. Nekdanji načelnik GŠSV, dr. Alojz Šteiner, je predstavil njegovo videnje slovenske vojaške poti v zavezništvu, ter se osredotočil na transformacijo Slovenske vojske in pot, ki jo je Slovenska vojska prehodila od časa, ko smo bili del Partnerstva za mir do danes. Prof. dr. Ljubica Jelušič, nekdanja ministrica za obrambo, se je osredotočila na vidik obrambnega ministrstva v luči članstva v zvezi NATO, ter pri tem opozorila tudi na neizpolnjevanje obljub, ki jih je Slovenija dala zvezi NATO in nedoseganju ciljev zagotavljanja vojaških zmogljivosti za zavezništvo. Mladi raziskovalec Gašper Ferme je predstavil rezultate javnomnenjskih raziskav o članstvu v zvezi NATO in poskušal dati odgovor na vprašanje zakaj je Slovenija po javnomnenjski podpori članstvu, na zadnjem mestu med vsemi državami članicami. Nekdanji stalni predstavnik pri zvezi NATO, dr. Erik Kopač, pa je izhajal iz njegove neposredne izkušnje z zavezništvom, ki se sooča z vojno v Ukrajini.