Slovenija in Nato – včeraj, danes, jutri

Ob 10. obletnici članstva Republike Slovenije v Natu sta Ministrstvo za zunanje zadeve RS in Ministrstvo za obrambo RS v petek, 24. januarja 2014, organizirala okroglo mizo »Slovenija in Nato – včeraj, danes, jutri« v Ljubljani.

Na odprtju okrogle mize so udeležence nagovorili Roman Jakič, minister za obrambo, Bogdan Benko, državni sekretar zunanjega ministrstva, in Anders Fogh Rasmussen, generalni sekretar Nato.

Generalni sekretar Nata Rasmussen je čestital Republiki Sloveniji ob 10. obletnici članstva v Natu in poudaril, da Slovenija s svojo zavezanostjo temeljnim načelom Nata ter z aktivnim delovanjem znotraj Zavezništva dokazuje, da je politika odprtih vrat zgodba o uspehu. Minister Jakič in državni sekretar Benko sta izpostavila, da je Slovenija leta 2004 s članstvom v Natu in Evropski uniji dosegla dva glavna zunanjepolitična cilja, zastavljenima ob osamosvojitvi.

O izkušnjah in izzivih članstva so v drugem delu okrogle mize spregovorili dr. Anton Bebler, predsednik Evro-atlantskega sveta Slovenije, veleposlanik Andrej Benedejčič, stalni predstavnik RS pri Natu, generalmajor mag. Dobran Božič, načelnik Generalštaba Slovenske vojske, poslanka dr. Ljubica Jelušič, in dr. Alja Brglez, vodja kabineta predsednika republike.

Foto: Bruno Toič (MORS); EASS.