Prispevek raziskuje bistvene premike v mednarodni varnosti, ki jih poganjajo ruske agresivne strategije, kar označuje kritično prelomnico v globalni geopolitični dinamiki. Raziskuje Natove strateške prilagoditve ponovnemu vzponu konvencionalnega vojskovanja v Evropi, pri čemer poudarja usmeritev zavezništva k hitrejšemu odločanju in večji pripravljenosti kot odgovor na stalne ruske provokacije. Študija ocenjuje tudi razvoj ruske vojaške taktike, zlasti integracijo strategij hibridnega vojskovanja, kot so kibernetski napadi, dezinformacijske kampanje in gospodarska prisila. Članek nadalje ocenjuje globoke posledice za evropsko in globalno varnost, s posebnim poudarkom na ekonomskih in informacijskih razsežnostih sodobnih konfliktov. Poudarja potrebo po močnih obrambnih zmogljivostih in gospodarski odpornosti med zahodnimi demokracijami ter se zavzema za znatne nadgradnje in modernizacijo vojaške in civilne obrambne infrastrukture. Poleg tega poudarja pomen učinkovitih strategij javnega komuniciranja za boj proti dezinformacijam ter spodbujanje ozaveščenosti in angažiranosti javnosti. Na koncu študija poziva k nujni strateški pripravljenosti in mednarodnemu sodelovanju za soočanje z razvijajočimi se grožnjami, ki jih predstavlja ruski ekspanzionizem, s čimer se zagotovi, da bo svetovna skupnost lahko obvladala te izzive in ohranila stabilnost v nestanovitni geopolitični pokrajini.

 

Vol. 5 No. 5, 2024: Navigating a Resurgent Threat Strategic Dynamics and Implications of Russian Expansionism (Kosirnik) [ENG]

 

Avtor:
  • Matic Kosirnik je dodiplomski študent obramboslovja na Univerzi v Ljubljani in je član upravnega odbora mladinske sekcije Evroatlantskega sveta Slovenije. Svoje raziskave mednarodne varnosti je predstavil na mednarodnih forumih in aktivno sodeluje v razpravah o sodobnih varnostnih vprašanjih.

 

* Pogledi in mnenja avtorjev tega prispevka se ne ujemajo nujno s stališči Evroatlantskega sveta Slovenije.