Člana mladinske sekcije EASS Tara Miler in Matic Kosirnik sta se udeležila 22. tradicionalne Berlinske varnostne konference, ki je potekala 29. in 30. novembra 2023 v Berlinu. Ta pomemben dogodek je s šestintrideset predstavitev v obliki nagovorov, panelov ter razprav in preko 100 različnih govorcev predstavljal bogat nabor varnostnih vsebin, ki je združil vodilne politike, visoke vojaške častnike, akademike in strokovnjake s področja obrambe in varnosti, ki so skupaj obravnavali ključna pereča vprašanja globalne varnosti.

Konferenca je osvetlila nujnost okrepitve evropske varnostne strukture, posebej v kontekstu sodobnih varnostnih izzivov in vojne v Ukrajini, in potrebo po prilagajanju na nove varnostne realnosti. Admiral Rob Bauer, predsednik vojaškega odbora NATO, je izpostavil novo dobo kolektivne obrambe, ki zahteva večjo pripravljenost in odpornost.

Poudarek je bil tudi na soočanju s hibridnimi grožnjami, kot so kibernetski napadi in lažne novice, ter na vlogi Nemčije v obrambni politiki, ki je doživela zgodovinski premik z izrazom “kriegstüchtigkeit”, ki pomeni, da mora biti vojaško pripravljena za visoko intenzivno bojevanje velikega obsega. Ta konferenca je jasno pokazala, da so varnostni izzivi kompleksni in zahtevajo skupno, prilagodljivo in odločno ukrepanje.

Celotno poročilo o konferenci si lahko preberete na spodnji povezavi, kjer podajamo podrobnejši vpogled v razprave in ključne ugotovitve dogodka.