Evro-Atlantski svet Slovenije (EASS) in Katedra za obramboslovje Fakultete za družbene vede Univerze v Ljubljani v sodelovanju z veleposlaništvom Združenih držav Amerike v Republiki Sloveniji sta pripravila okroglo mizo na temo »Disinformation in time of war, conflict and peace«, ki je potekala 5. maja 2022 ob 17.00 na platformi Zoom.

Danes je asimetrična vojna postala najbolj prevladujoča oblika vojne, pri čemer imajo dezinformacije ključno vlogo pri premagovanju sovražnika. Vendar pa so dezinformacije stalnica ne le v vojni in konfliktih, temveč v vseh situacijah, kjer so vložki visoki.

Govorci so poudarili, da sta razdrobljenost in digitalizacija medijske krajine povečala obseg in hitrost dezinformacij, zlasti na družbenih omrežjih. Glede na to, da ima le peščica podjetij (Google, Facebook in Twitter) nadzor nad večino digitalne komunikacije, postaja vprašanje lastništva medijev vse pomembnejše.

Na koncu so govorci predstavili tudi več načinov reševanja dezinformacij, in sicer z regulacijo medijev in vsebin, preverjanjem dejstev, digitalno pismenostjo, deplatformiranjem in opolnomočenjem državljanov z avtomatiziranimi orodji za prepoznavanje dezinformacij.