Evro-atlantski svet Slovenije (EASS) je organiziral okroglo mizo z naslovom »Vpliv in potencialni vplivi vojne v Ukrajini na Zahodni Balkan«, ki je potekala 5. aprila 2023 na platformi Zoom.

Namen okrogle mize je bil oceniti dejanske in potencialne učinke vojne v Ukrajini na zapletene politične in varnostne razmere na Zahodnem Balkanu. V zadnjem letu je bilo razvidnih več povezav med krizo v Ukrajini in različnimi krizami ali situacijami na Zahodnem Balkanu. Govorci iz regije so ocenili različne razmere v regiji v kontekstu vojne v Ukrajini. Na koncu so predlagali načine za zmanjšanje negativnega vpliva na Zahodni Balkan.

Govorci na okrogli mizi so bili dr. Sonja Stojanović Gajić, članica izvršnega odbora in nekdanja direktorica Beograjskega centra za varnostno politiko, ustanoviteljica Public Engagement; prof. dr. Sead Turčalo, dekan Fakultete za politične vede Univerze v Sarajevu; amb. Valentin Inzko, nekdanji visoki predstavnik za Bosno in Hercegovino (2009-2021) in nekdanji posebni predstavnik EU za Bosno in Hercegovino (2009-2011); dr. Ramadan Ilazi, vodja raziskav, Kosovski center za varnostne študije. Okroglo mizo je moderiral prof. dr. Iztok Prezelj, predsednik Evro-atlantskega sveta Slovenije in dekan Fakultete za družbene vede Univerze v Ljubljani.