Aleksandra Michałowska-Kubś in Jakub Kubś, raziskovalca pri Debunk.org, v prispevku ugotavljata, da je vojna v Ukrajini povzročila porast dezinformacijskih kampanj, ki jih širi Rusija. Cilj teh kampanj, ki pogosto uporabljajo zapleten stroj tradicionalnih in družbenih medijev, je širjenje propagande in določenih pripovedi onkraj ruskih meja, da bi oslabili zaupanje v vlado in mednarodne institucije ter ustvarili delitve in nemire.

Debunk.org je izvedel analizo problematičnih informacij v baltskih državah (Litvi, Latviji in Estoniji) in ugotovil, da čeprav je bila vsaka država tarča z nekoliko drugačnimi pripovedmi, so dezinformacije in dezinformacije služile strateškim interesom Rusije. Študija je spremljala medijski prostor teh držav v iskanju problematičnih vsebin in ugotovila, da se te lahko širijo na različne načine, kot so usklajeno neavtentično vedenje, organsko širjenje, slabi novinarski standardi ali človeška nevednost. Opozoriti je treba, da vsebina dezinformacij pogosto prihaja iz virov, ki so bodisi podprti ali povezani s Kremljem.

 

Vol. 4 – No. 1,  2023: Dis- and Misinformation about the Ukraine-Russia War: A Case Study of the Baltic Countries (Aleksandra Michałowska-Kubś in Jakub Kubś) [ENG]